WANILIOWE CIASTECZKA Z RUDOLFEM
Składniki na około 40 ciastek:
-180 g masła,zimnego
-200 g cukru pudru
-350 g mąki pszennej
-1 duże jajo
-1 żółtko
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
-szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować,aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę.Można również wszystkie składniki umieścić w misie,posiekać szybko nożem,krótko wyrobić,do połączenia.Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu,odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm,podsypując delikatnie mąką.Wykrawać okrągłe kształty.Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej,zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut,do lekkiego ze złocenia.
PONADTO
-50 g mlecznej lub gorzkiej roztopionej czekolady
-czerwone groszki
-lukier białkowy lub czekolada do przyklejania nosków
Składniki należą do ozdoby ciasteczek.
Po schłodzeniu,odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm,podsypując delikatnie mąką.Wykrawać okrągłe kształty.Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej,zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut,do lekkiego ze złocenia.
PONADTO
-50 g mlecznej lub gorzkiej roztopionej czekolady
-czerwone groszki
-lukier białkowy lub czekolada do przyklejania nosków
Składniki należą do ozdoby ciasteczek.
BABECZKI SNICKERDOODLE RENIFERY
Składniki na 28 babeczek:
-3 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 łyżka zmielonego cynamonu
-230 g masła
-1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
-4 duże jajka
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną,proszek do pieczenia,sól cynamon - przesiać,odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną,puszystą masę.Dodawać jajka (w całości),jedno po drugim,miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Dodać wanilię i zmiksować.Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko,miksując po każdym dodaniu (krótko,do połączenia),aż do wyczerpania obu składników.
Przygotować formę do muffinek,wyłożyć ją papilotkami.Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut,do lekkiego ze złocenia i tzw. suchego patyczka.Wystudzić i odłożyć.
KREM
Składniki na krem:
-600 ml śmietany kremówki (36%),schłodzonej
-250 g serka mascarpone,schłodzonego
-4 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę,serek mascarpone,cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera.Ubić do powstania gęstego,sztywnego kremu.Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego.
PONADTO
-duże precelki
-oczy-białe groszki,źrenice wykonane z roztopionej czekolady
-wiśnie kandyzowane na noski
PODOBAJĄ WAM SIĘ PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI?
CO MYŚLICIE O TAKIM RODZAJU POSTA?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki Wam ten blog jest jeszcze piękniejszy niż jest!