23 lutego 2016

Pocahontas - Ciasto orzechowo-czekoladowe!

Może nie wszyscy kojarzą film Disney "Pocahontas",który wyprodukowano w 1995 roku.Niektórzy myślą WOW jak to dawno było,ale ja osobiście uwielbiam ten film jak resztę.Mimo,że od premiery minęło już 20 lat.Tak dwadzieścia,ponieważ rocznicę będzie miał 17 listopada,kiedy pierwszy raz wyemitowano "Pocahontas" w Polsce!Dzisiaj ten post jest dodany wieczorem,ponieważ rano miałam masę spraw ze szkołą i nauką,a do tego jestem chora.Więc nie przedłużając zapraszam na orzechowy biszkopt z kremem czekoladowo-pekanowym!


Przybycie statku do Nowego Świata z angielskimi osadnikami i poszukiwaczami złota pod przywództwem pazernego Gubernatora Ractliffe'a zaalarmowało Indian o zbliżającym się niebezpieczeństwie.Ciekawska i piękna córka wodza Indian-Pocahontas poznaje anglika Johna Smitha.Na początku uważa go za takiego samego człowieka jak Ractliffe,ale nieufność szybko znika.
Księżniczka Indian szybko wprowadza Smitha w świat indiańskich wierzeń z pomocą swych przyjaciół-szopa Meeko i kolibra Flita pokazuje Johnowi piękno indiańskiej przyrody,a w końcu zakochują się w sobie.Przepełniona odwieczną mądrością czterechsetletnia Babcia Wierzba-mistyczna dusza zaklęta w pniu drzewa uczy młodych wsłuchiwać się w głos serca i natury,pomaga im także znaleźć sposób,by zarówno przybysze jak i rdzenni mieszkańcy,pochodzący z dwóch odmiennych kultur i światów mogli żyć razem,w pokoju.Na koniec Pocahontas musi pójść za głosem serca i wybrać swoją drogę,a to zadanie nie jest łatwe.

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
-5 jajek
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-proszek do pieczenia
-100 g zmielonych orzechów pekan lub włoskich
-masło do wysmarowania tortownicy

Na krem:
-200 g czekolady
-120 ml śmietany kremówki
-3 łyżki pasty z pekanów 
-lukier plastyczny do dekoracji

Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok.Białka ubijamy na sztywno.Do białek dodajemy cukier,żółtka utarte z proszkiem do pieczenia,orzechy i oba rodzaje mąki.Całość miksujemy na gładką masę.
Tortownicę smarujemy masłem,wylewamy na spód cienką warstwę ciasta i wkładamy do piekarnika na około 10 minut.upieczony biszkopt wyjmujemy,studzimy,a następnie przekrawamy na dwa blaty.
Czekoladę wraz z kremówką ustawiamy w kąpieli wodnej,czekamy aż się rozpuści i całość dokładnie mieszamy.Studzimy,a następnie ubijamy mikserem,aż powstanie nam puszysty krem.Na koniec dodajemy pastę z pekanów.Tak przygotowanym kremem przekładamy orzechowe blaty i smarujemy ciasto z zewnątrz.
Do dekoracji używamy lukru plastycznego.


JAK WAM SIĘ PODOBA CIASTO INSPIROWANE KSIĘŻNICZKĄ INDIAN?
CO MYŚLICIE O PRZEPISIE NA DESER WEDŁUG POCAHONTAS?

2 komentarze:

Dzięki Wam ten blog jest jeszcze piękniejszy niż jest!

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia