Księżniczka Indian szybko wprowadza Smitha w świat indiańskich wierzeń z pomocą swych przyjaciół-szopa Meeko i kolibra Flita pokazuje Johnowi piękno indiańskiej przyrody,a w końcu zakochują się w sobie.Przepełniona odwieczną mądrością czterechsetletnia Babcia Wierzba-mistyczna dusza zaklęta w pniu drzewa uczy młodych wsłuchiwać się w głos serca i natury,pomaga im także znaleźć sposób,by zarówno przybysze jak i rdzenni mieszkańcy,pochodzący z dwóch odmiennych kultur i światów mogli żyć razem,w pokoju.Na koniec Pocahontas musi pójść za głosem serca i wybrać swoją drogę,a to zadanie nie jest łatwe.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
-5 jajek
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-proszek do pieczenia
-100 g zmielonych orzechów pekan lub włoskich
-masło do wysmarowania tortownicy
Na krem:
-200 g czekolady
-120 ml śmietany kremówki
-3 łyżki pasty z pekanów
-lukier plastyczny do dekoracji
Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok.Białka ubijamy na sztywno.Do białek dodajemy cukier,żółtka utarte z proszkiem do pieczenia,orzechy i oba rodzaje mąki.Całość miksujemy na gładką masę.
Tortownicę smarujemy masłem,wylewamy na spód cienką warstwę ciasta i wkładamy do piekarnika na około 10 minut.upieczony biszkopt wyjmujemy,studzimy,a następnie przekrawamy na dwa blaty.
Czekoladę wraz z kremówką ustawiamy w kąpieli wodnej,czekamy aż się rozpuści i całość dokładnie mieszamy.Studzimy,a następnie ubijamy mikserem,aż powstanie nam puszysty krem.Na koniec dodajemy pastę z pekanów.Tak przygotowanym kremem przekładamy orzechowe blaty i smarujemy ciasto z zewnątrz.
Do dekoracji używamy lukru plastycznego.
JAK WAM SIĘ PODOBA CIASTO INSPIROWANE KSIĘŻNICZKĄ INDIAN?
CO MYŚLICIE O PRZEPISIE NA DESER WEDŁUG POCAHONTAS?
Fajne masz ostatnio te przepisy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń